ZSHG: po turecku

0
116

Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych reprezentuje Gdynię w projekcie Erasmus+ “Learning from the past, designing our future”, w którym, dzięki dofinansowaniu przez Unię Europejską, uczestniczą dwa kraje – Turcja i Polska.

Gdyńska szkoła działa w międzynarodowym zespole od 14 miesięcy. Tematem projektu jest materialne i niematerialne dziedzictwo kulturowe w dobie cyfrowej transformacji.

Pod koniec kwietnia dwunastu uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych wraz z nauczycielkami: Adrianą Uchman, Anielą Korybalską i Magdaleną Buczma-Pawelec uczestniczyło w wymianie międzynarodowej w Turcji w Stambule i Silivri (Silivri Toki Curumhiyet Anadolu Lisesi).

Podczas wizyty uczniowie mieli okazję zwiedzić miejsca naturalnego i materialnego dziedzictwa kulturowego w Stambule – Hagia Sofia, Pałac Topkapi, Błękitny Meczet, Wielki Bazar oraz przepłynąć łodzią wzdłuż Cieśniny Bosfor oddzielającej Europę od Azji.

Uczniowie uczestniczyli w warsztatach artystycznych – tureckiej sztuki malowania na wodzie – ebru oraz wielu innych zajęciach kulturowych, wysłuchali koncertu szkolnej grupy muzycznej, mieli możliwość zwiedzenia szkoły, porozmawiania z uczniami, uczestniczenia w lekcjach. Turecccy uczniowie zaprosili swoich gości do swych domów, gdzie mogli zapoznać się z ich obyczajami, porozmawiać z rodziną i dowiedzieć się o tym co ich łączy, a czym się różnimy. Data przyjazdu zbiegła się z Tureckim Dniem Niepodległości, końcem Ramadanu oraz Dniem Dziecka, dzięki czemu uczniowie mogli obejrzeć lokalne uroczystości z tej okazji.

Oprac. Karol Molęda

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here