Przyjemne z pożytecznym

0
20

Jest obecny codziennie niemal w każdym polskim domu. Jako składnik śniadania, obiadu, kolacji. Świeży nie potrzebuje dodatków, jednak doskonale smakuje również jako podstawowy składnik kanapki.

Chleb jest ważnym elementem codziennej diety uczniów. Jednak należy go szanować także ze względu na fakt, że stanowi ponadczasowy symbol w kulturze. O jego znaczeniu, historii, rodzajach, smaku i sposobie powstawania rozmawiali uczniowie klas 7 ze Szkoły Podstawowej nr 12 podczas jednej z lekcji języka polskiego. Zajęcia prowadzili sami uczniowie, którzy przygotowali wspaniałe ciekawe prezentacje multimedialne, zadania do pracy w grupach i konkursy z nagrodami. Dodatkowo każdy uczeń przyniósł swój ulubiony rodzaj pieczywa i na zakończenie lekcji odbyła się degustacja. Uczniowie próbowali chleba pieczonego różnymi technikami i z różnych składników. Na talerzu pojawił się także chleb z Armenii i specjalny wypiek dożynkowy.  

Źródło: fb szkoły

Oprac. Joanna Winiarek