Bursztynowe Przysmaki

0
80

Konfitura truskawkowa, glómza kociewska, nalewka ze świętojonki czy powiślańska śliwka w occie – to niektóre z przysmaków, które w ubiegłych latach zdobyły tytuł Bursztynowego Lauru.

To kulinarna nagroda przyznawana w konkursie marszałka województwa pomorskiego. Kto zwycięży w tym roku? Czy wśród produktów znajdą się także te o gdyńskim rodowodzie? Tego dowiemy się wkrótce. Na ten jednak moment restauratorzy i producenci żywności mogą zgłaszać do konkursu swoje propozycje. Termin upływa 25 sierpnia.

Konkursu Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” odbywa się już po raz dziewiąty. W plebiscycie wybierane są najsmaczniejsze, najciekawsze, ale przede wszystkim wybitnie Pomorskie produkty. Celem konkursu jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza, kultywowanie lokalnej tradycji, a także promocja regionalnych produktów i ich wytwórców.

Wydarzenie skierowane jest do restauratorów i producentów żywności, a także gospodarstw rolnych i agroturystycznych, szkół gastronomicznych czy kół gospodyń wiejskich. Przysmaki zgłaszać można w pięciu kategoriach:

  • wyroby pochodzenia zwierzęcego,
  • wyroby pochodzenia roślinnego,
  • produkty zbożowe i cukiernicze,
  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
  • inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

Każdy z uczestników może zgłosić maksymalnie 5 produktów – po jednym w każdej kategorii. Aby to zrobić, należy wypełnić odpowiedni formularz i przesłać do organizatora. Można zrobić to na trzy sposoby:

  • drogą pocztową: na adres Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Departament Środowiska i Rolnictwa, 80-810 Gdańsk, ul. Okopowa 21/27, z dopiskiem „Konkurs kulinarny”;
  • pocztą elektroniczną: skan podpisanego ręczne formularza należy wysłać na adres dros@pomorskie.eu,
  • osobiście: w siedzibie Departamentu Środowiska i Rolnictwa przy ul. Augustyńskiego 2 w Gdańsku, I piętro, pokój 100.

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 25 sierpnia.

Konkurs o Bursztynowy Laur podzielony jest na dwa etapy. W pierwszym z nich komisja na podstawie nadesłanych formularzy wybierze 30 produktów, które cechują się związkiem z regionem i zakwalifikuje je do drugiego etapu. W finale plebiscytu uczestnicy zobowiązani będą dostarczyć 2 sztuki danego przysmaku, które zostaną poddane ocenie jury. Zwycięskie produkty zostaną wyłonione w każdej z pięciu kategorii. Laureaci oprócz Bursztynowego Lauru otrzymają nagrodę w wysokości 1000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają po 400 zł.

Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.

 

Oprac. Mateusz Kalinowski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here