Rodem z ognistego Meksyku

0
1071

Jest takie miejsce w centrum Gdyni obok którego nie da się przejść obojętnie. A jeśli akurat przechodzi się i jest się głodnym, to koniecznie trzeba zajrzeć do środka.

Mowa o restauracji Luis Mexicantina przy ul. 3 maja 21. Już po samej nazwie łatwo można się domyślić, że jest to miejsce gdzie można dostać tortille, guacamole czy tequile. Krótko mówiąc serwowane są tutaj specjały kuchni meksykańskiej.

Wchodząc do Luisa, na samym początku urzeka wnętrze. Minimalistyczne, ale przytulne i zapadające w pamięć. Kojarzycie lokale, w których Meksyk bije po oczach oklepanymi i tradycyjnymi symbolami? Luis do takich miejsc na całe szczęście nie należy. Tutaj estetyka wnętrza i dbałość o szczegóły jest na najwyższym poziomie. Wystrój oraz nazwa miejsca to ukłon w stronę modernistycznego architekta Luisa Barragán’a pochodzącego z Meksyku. To imponujące wnętrze zostało docenione w plebiscycie na najlepiej zaprojektowany lokal komercyjny w Gdyni organizowany przez Gdynia Design Days.

W menu znajdziesz tu sporo propozycji dań tradycyjnych dla kuchni środkowoamerykańskiej. Królują tortille, ryż, kukurydza, fasola i papryki różnych odmian. Zarówno wegetarianie jak i “mięsożercy” znajdą tutaj coś smakowitego. Posiłek dopełniają salsy i inne sosy własnej produkcji. To prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia ale i dla oka, bo wszystko jest pięknie podane. Rozmaitość smaków i zapachów na prawdę wciąga, bo oprócz przystawek i dań głównych, jest cała karta alkoholi. I to nie byle jakich! Mogę śmiało powiedzieć, że takiego wyboru tequili nie ma nigdzie indziej w trójmieście. Czujna obsługa doskonale wyczuje Twoje smaki i pomoże dobrać odpowiedni trunek. Jeśli nie jesteś fanem picia mocnych alkoholi serwowane są też autorskie drinki. Każdy z nich zachwyca kolorem, sposobem podania no i oczywiście smakiem.

Wchodząc do Luisa na obiad, szykuj się na całe spektrum doznań wszystkimi zmysłami. Jeśli już raz tutaj zajrzysz będziesz powracać, jak do starego znajomego, bo u Luisa na prawdę potrafią dobrze ugościć. Smacznego!

Zdjęcia PION studio.

Oprac. Katarzyna Banaś