Jak wybierać zdrowe produkty do przygotowania potraw na Święta?

0
391
Woman shopping at the grocery store

O tym jak wybierać zdrowe produkty do przygotowania potraw na Święta, pisze dla nas Ewa Dygaszewicz, dyplomowany dietetyk.

 

1. Pamiętajmy, żeby zakupy żywnościowe zaplanować wtedy, gdy jesteśmy najedzeni. Nigdy nie róbmy planów na czczo czy po wyjściu z pracy, ponieważ wtedy głód osiąga swoje największe nasilenie. Kupimy wówczas to, co jak nam się wydaje, że najszybciej da nam uczucie sytości lub coś, co pamiętamy z reklam telewizyjnych.

2. Warto sprawdzić termin przydatności do spożycia na opakowaniu. Produktów łatwo psujących się należy kupować tylko tyle, ile potrzeba na jeden raz, a nie na zapas. Prawie każdy produkt powinien być przechowywany w innych warunkach, warto o tym pamiętać, aby nie doszło do zanieczyszczenia mikrobiologicznego czy chemicznego żywności.

3. Nie należy kupować żywności w opakowaniach uszkodzonych, pękniętych czy wygiętych. W przypadku żywności surowej np. mięsa, ryb sprawdźmy jej świeżość, właściwe przechowywanie i czy są w odpowiedniej temperaturze w lodówce lub zamrażarce. Przy zakupie mrożonek lub lodów warto używać toreb termoizolacyjnych przy ich transporcie do domu, zawsze obowiązuje zasada, że produkty rozmrożone nie powinny być ponownie zamrażane. Nie kupujmy warzyw czy owoców mrożonych, jeżeli skleiły się w opakowaniu w jedną bryłę, może to oznaczać, że były już rozmrożone.

4. Jeżeli chcemy „odchudzić” naszą dietę to wybierajmy mleko i jego przetwory, które w swojej zawartości mają nie więcej niż 2% tłuszczu. Najwięcej kalorii mają sery tłuste podpuszczkowe, żółte, pleśniowe oraz topione do smarowania pieczywa.

5. Sprawdzajmy zawartość w produkcie różnych związków chemicznych: soli, spulchniaczy, barwników, konserwantów, substancji zapachowych, stabilizujących itp. – gdy jest ich dużo, porównaj, czy produkt stojący obok nie ma lepszego składu i wybierz ten, który ma mniej dodatków.

Wybierajmy odpowiednie tłuszcze, najlepiej roślinne. Na etykiecie jest informacja, czy olej nadaje się do spożycia na surowo czy jest przeznaczony do smażenia i pieczenia. Olej „do spożycia na surowo” używajmy do przyrządzania sałatek, jest to np. oliwa z oliwek, olej sojowy lub lniany. Do obróbki termicznej używajmy np. oleju rzepakowego czy odpowiedniej oliwy z oliwek. Pamiętajmy, że olej raz użyty nie powinien być użyty ponownie. Rodzaje oliw:

  • oliwa extra vergine (extra virgin olive oil) – najlepsza i najdroższa. Powinno się ją spożywać na surowo. Może być lekko mętna i z osadem. Często pakowana jest w ciemne szkło.
  • oliwa vergine (virgin olive oil) – nieco gorszej jakości, lecz o bardziej uniwersalnym znaczeniu: nadaje się do sałatek, gotowania i smażenia.
  • zwykła oliwa vergine (ordinary virgin olive oil) – polecana do gotowania, smażenia oraz spożywania na surowo.
  • oliwa wytłokowa (olive – pomace oil) – nadaje się do sałatek i majonezu.
  • oliwa rafinowana (rafined olive oil) – polecana do gotowania, smażenia i pieczenia.
  • oliwa (olive oil) – to mieszanina oliwy rafinowanej i virgin. Polecana do spożycia na surowo.
  • oliwa wytłokowa rafinowana (olio di sanse rettificato) – odpowiednia do smażenia.

Zdrowych, smacznych i Wesołych Świąt!

Ewa Dygaszewicz jest dyplomowanym dietetykiem, certyfikowanym edukatorem diabetologicznym, prezeską Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koła Miejskiego w Gdyni oraz Oddziału Wojewódzkiego w Gdańsku. Autorka dwóch książek z przepisami na dietetyczne potrawy „Gotujemy” i „Kierunek zdrowie”. Prowadzi wykłady, warsztaty oraz konsultacje indywidualne w zakresie zdrowego żywienia dla diabetyków, gdyńskich seniorów, osób z niepełnosprawnościami i uczestników projektów aktywizacyjnych. Lubi aktywny tryb życia, pracę z ludźmi i chętnie organizuje warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania, ponieważ dietetyka to nie tylko jej praca zawodowa ale również pasja.